Első Magyar Akkumulátor Hasznosító

Az akkumulátorok útja

A gépjárművekre épült motorizált világunk szerves részei az ólom-sav indító akkumulátorok. A gyártók folyamatosan dolgoznak környezetkímélőbb áramforrás megalkotásán, de a szakértők véleménye szerint az elkövetkező 10 évben jelentős áttörés nem várható a piacon. Környezetvédelmi-egészségvédelmi szempontból a kénsav és ólom frakciók helyettesítése jelentheti a zöld utat a fejlesztések területén. Egy átlagos 13 kg-os gépjármű indító akkumulátor ugyanis kb. 60%-ban ólmot (ólomrács, ólompaszta, ólom-oxid)- és 25%-ban kénsavat tartalmazó elektrolit bázisán épül fel. Fontos leszögezni azonban, hogy a lemerült ólom-sav akkumulátorok nagyon jó hatásfokkal hasznosíthatók, komoly iparág épült ki rájuk világszerte. A kérdés tehát nálunk Európában nem az, hogy hogyan és hol tudjuk megfelelő módon feldolgozni az ólom-sav akkumulátorokat. A kérdés az, hogyan tudjuk a hulladékká válás után legjobb hatásfokkal begyűjteni őket?

A keletkező hulladék akkumulátorok mennyisége szoros összefüggésben van a társadalom motorizáltságával. Az ólom-sav akkumulátorok élettartama jelentősen eltérő, a gyártói adatok szerint 1-3 év. A Magyarországon évente keletkező hulladék akkumulátor mennyisége kb. 18-20 ezer tonna. A mennyiség egyrészt jelentős értéket képvisel, másrészről az alsó határát jelenti annak a mennyiségnek, amelyre érdemes lehet feldolgozó művet telepíteni. Jelenleg még nincs akkumulátor feldolgozó az országban - a legtöbb hulladék ausztriai feldolgozóba kerül - viszont egy beruházás folyamatban van Jászberényben.

Hogyan hasznosítják a hulladékká vált akkumulátorokat?

A feldolgozási folyamat első lépése a gépi törés, amely fő alkotóira szedi a hulladékot. A törött akkumulátorokból vízzel kimossák a savat, majd lúggal közömbösítik. Ezután az ólom és műanyag (jellemzően polipropilén) frakciókat választják szét egymástól. A nagyobb feldolgozók mellé ólom öntöde is települt, ahol ólomtömböt, vagy egyéb félkész terméket állítanak elő. A műanyag szintén hasznosítható, így végeredményben a közép és nyugat-európai feldolgozók 90% feletti hasznosítási rátával működnek.

Miért fontos visszagyűjteni az akkumulátort?

Egyfelől jól látszik, hogy a visszagyűjtés és feldolgozás fontos alapanyagot biztosít az ipar számára. Nem szükséges bizonygatnunk, hogy mennyivel környezet- és egészségkímélőbb az ólom előállítása hulladék akkumulátorból, mint a fejlődő világ sokszor minden szempontból drámai képet nyújtó ólombányáin keresztül. Másrészt az ólom-sav akkumulátor nem megfelelő helyre kerülve komoly károkat tud okozni a környezetben. A kénsav ellenőrizetlen körülmények között a talajba kerülhet elpusztítva az élővilágot és a talaj termőképességét. A gépjárművekben benne maradt akkumulátorok ólomtartalma a roncsok shredderezése, préselése során a gépen dolgozóknál egészségi károsodást, illetve a keletkező egyéb hulladékok nehézfémmel történő szennyeződését okozhatják, amelyek ezután ellenőrizhetetlen módon fejthetik ki később a negatív környezeti hatásukat.

A hulladék akkumulátorok begyűjtése és hasznosítása fontos feladat, ez a mi feladatunk partnereinkkel együttműködve. Még fontosabb szempont azonban, hogy a termék optimális használatával toljuk ki lehetőség szerint a hulladékká válás időpontját. Hogyan érhetjük el, hogy minél hosszabb legyen az akkumulátor élettartama?

A karbantartással kapcsolatban ajánljuk a Banner alábbi oldalát